Skip to main content

Blog

Itt találod a lgújabb blogbejegyzéseinket

Mi hová kerül a német mondatban? – A szórend alapjai

A német szórend szokott a legjobban kifogni a gyanútlan nyelvtanulón, ugyanis a német mondatban nem mindegy, hogy hová teszed az alanyt, fix helye van az igének és gyakorlatilag majdnem az összes szófajnak. Ezért ezt a sorrendet érdemes minél hamarabb megjegyezned és annyi mondattal gyakorolnod, amennyivel csak lehetséges.

(A megtanuloknemetul.hu szinte összes leckéjében találsz legalább egy olyan feladatot, ahol német mondatot kell alkotnod!)

Kezdetnek ezt jegyezd meg! Így néz ki egy kijelentő mondat, ha nem emelsz ki semmilyen fontos információt:

1. Alany – aki végzi a cselekvést – Ich

2. Ige – maga a cselekvés – gehe

3. Többi mondatrész – határozók, jelzők stb. – mit dir ins Kino.

A többi mondatrészen belül először jönnek a névmások tárgy- vagy részes esetben, aztán sokszor a mondat tárgya, amely azonban a mondat végén is helyet foglalhat és végül a határozók, amelyeknek szintén nem mindegy a sorrendje. Először jön az időhatározó (mikor?), aztán egyéb határozók és végül a helyhatározó (hol?). - Ich gehe heute mit euch ins Kino. – Ma moziba megyek veletek.

A németek nagyon gyakran kiemelnek a mondat elejére számukra fontos információkat, ilyenkor az alany a 3. helyre kerül: Heute gehen wir ins Kino. – Ma moziba megyünk. (Ezt már az ingyenesen hozzáférhető 7. leckében is megtanulhatod.)

A tanulmányaid elején elég, ha ennyivel tisztában vagy, de a különböző nyelvtani szerkezeteknek megvan a saját szórendjük, amiket idővel megismersz majd.

A megtanuloknemetul.hu YouTube csatornáján találsz egy videót a legfontosabb tudnivalókkal a német szórendről. Ha helyes mondatokat szeretnél alkotni és jobban megérteni a német beszédet, ezt a videót ne hagyd ki!

Share this post

Comments (0)